От утре – 9 май, започват безплатната имунизация на бременни жени

...
От утре – 9 май, започват безплатната имунизация на бременни жени
Коментари Харесай

Започва безплатната имунизация на бременни срещу коклюш

От утре – 9 май, стартират безплатната имунизация на бременни дами против коклюш, която здравните управляващи дадоха обещание.

Това е една от ограниченията на Министерството на здравеопазването против инфекциозното заболяване. Осигурени са задоволително ваксини, твърдят от Министерство на здравеопазването.

Ваксината ще се слага в имунизационни кабинети към здравните инспекции, каквито има във всички регионални центрове. Те ще работят всеки ден, без събота и неделя, от 10 до 14 ч.

На безпалтна имунизация против коклюш имат право бременните в третият треместър. Тя е целесъобразна. 

Вече е допустимо и по-ранното ваксиниране на бебетата против заболяването – от шестата седмица след раждането на детето. Промените в имунизационния календар на страната бяха обнародвани в Държавен вестник през вчерашния ден.

Имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с понижено антигенно наличие се предлага за:

- родените преди 1 януари 2008 година, при които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните 5-10 години;
- за пасивна отбрана срещу коклюш в ранна детска възраст посредством имунизация на майката през интервала от 27-а до 36-а гестационна седмица на бременността;
- за възрастни лица, които са в непосредствен контакт с кърмачета до 12-месечна възраст.
Коклюш е мощно заразна бактериална болест, която визира белите дробове и дихателните пътища. Известна е също като магарешка кашлица. Причинява се от бактерия в устата, носа и гърлото на инфектираното лице.

Обикновено признаците се появяват 7 до 10 дни след заразяването, само че това може да стане и след 21 дни:

- Първоначално признаците наподобяват елементарна простуда (кихане, течащ нос, едва нараснала температура и лека кашлица).
- В рамките на две седмици кашлицата се изостря и се характеризира с многочислени краткотрайни изкашляния, последвани от характерен инспираторен тон – реприз. Пристъпите постоянно водят до изхрачване на транспарантна течност, последвано от повръщане. В началото признаците настъпват нощем, след това се усилват денем и могат да продължат до един или два месеца.
- При дребни бебета е допустимо да не се стигне то типичния реприз, а пристъпите на кашлица могат да бъдат последвани от къси интервали на прекъсване на дишането. След тази фаза пристъпите стават по-редки и с отслабен интензитет, а положението на детето последователно се усъвършенства (което може да отнеме до три месеца).
От началото на годината записаните случаи на коклюш в страната са 797, демонстрират данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР